Jak připravit a uvařit jedlé květiny

Mnozí považují květiny jen za přírodní dekoraci svého dvorku, ale existuje tajemství, které některé květiny skrývají, můžete je sníst! Neběhejte hned ven a neochutnávejte všechny rostliny, ale vězte, že na vaší zahradě už možná rostou jedlé květiny.

Ibišek

žlutý ibišek

Květy ibišku mají velmi tropický vzhled a najdete je v tropickém podnebí. Je jen logické, že jejich chuť odpovídá jejich vzhledu. Říká se, že květy ibišku chutnají sladce, jako brusinky, a často se používají do čajů, zejména ledových.

Na rozdíl od jejich sladkého extraktu používaného v čaji mají prý nasekané květy ibišku štiplavou chuť, která se někdy používá do salátů.

Levandule

levandulový keř

Snad jeden z nejznámějších jedlých květů, levandule, se používá do různých potravin. Pokud jste levanduli v čokoládě ještě nikdy nezkusili, musíte tak učinit!

Levandule má sladkou květinovou chuť, ale podle způsobu použití může mít i slanou chuť. Mezi běžná místa, kde levanduli najdete, patří sladké nápoje, zmrzlina, čokoláda a jako ozdoba jiných dezertů.

Pampelišky

Mnozí považují pampelišky za otravný plevel, který je třeba zlikvidovat ze dvora , ale pro některé jsou lahůdkou. Jedním z úchvatných aspektů pampelišky je, že každá část rostliny je jedlá, až po kořeny.

Říká se, že okvětní lístky mají hořkosladkou chuť, která se používá do čaje, želé, vína a sorbetu. Listy se často používají do salátů, podušené k samostatné konzumaci nebo jako ozdoba.

Listy mohou mít hořkou chuť, pokud nejsou sbírány dostatečně brzy. Kořeny pampelišky nejsou nijak zvlášť chutné, ale jsou jedlé a představují dobrý zdroj živin. Někteří je rozmělňují a používají k rozšíření zrnkové kávy, jiní je vaří a jedí jen tak.

Macešky

Macešky jsou běžně k vidění téměř v každém okolí, ale mnozí pěstitelé macešek možná nevědí, že jejich květy jsou jedlé.

Macešky nemají výraznou chuť, ale poskytují jemný zemitý doplněk k jídlu. Nejčastěji se používají jako ozdoba, ale někteří je používají i do salátů.

Růže

červená růže

Položili jste si někdy otázku "jsou růže jedlé?". Další poměrně častou květinou používanou v potravinách jsou růže. Říká se, že růže chutnají podobně, jako voní, ale mohou mít mírnou hořkost v závislosti na způsobu použití.

Růže se používají nejen do nápojů, ale přidávaly se i do salátů, dezertů nebo se z nich vyráběl džem.

Květiny šalvěje

Květy šalvěje jsou ve světě jedlých květin velmi všestranné. Při konzumaci v syrovém stavu nemají květy šalvěje příliš výraznou chuť, ale po přidání do jiných potravin přinášejí sladkou a slanou chuť.

Květy šalvěje se používají k výrobě želé, octa, pesta a sirupu a přidávají se do zmrzliny, čaje, salátů a jako ozdoba do koktejlů. Někteří je dokonce používají jako pocukrované květy do dortů a jiných dezertů.

Měsíčky

Měsíčky jsou další velmi běžnou květinou, o které si možná mnoho lidí neuvědomuje, že je jedlá. Existují různé varianty měsíčků a některé chutnají jinak než jiné. Některé z běžnějších odrůd určených k jídlu dávají citrusovou příchuť, zatímco jiné mají téměř kořeněnou chuť.

Jedním z nejběžnějších použití měsíčku je na saláty. Je známo, že se měsíček používá také do polévek, dušených pokrmů, zmrzliny, koláčů, a dokonce i do koktejlů.

Brokolice

Počkat, nemluvíme o jedlých květinách? Věřte tomu nebo ne, ale brokolice je považována za květinu i zeleninu. Část brokolice, kterou jíme, je stonek a květ brokolice.

Pokud brokolici včas nesklidíte, vykvete malými žlutými kvítky. Brokolice není jediná zelenina, která je květem, do stejné skupiny patří i artyčok a květák.

Jak připravit a uvařit jedlé okvětní lístky

Mnohé z výše uvedených jedlých květů se často nejedí syrové, přímo ze země. Většina z nich se připravuje v určitém pokrmu nebo se přeměňuje v jinou potravinu.

Prvním krokem při přípravě jakéhokoli jedlého květu k jídlu je ujistit se, že květiny získáváte z bezpečné lokality.

Květiny, které rostou v blízkosti silnic, mohou být kontaminované a jiné na sobě mohou mít pesticidy. Ujistěte se, že vaše květiny pocházejí z bezpečné lokality nebo byly před vykopáním řádně očištěny na centimetry.

Džemy a marmelády

Jedním z využití mnoha jedlých květů je výroba džemu nebo želé z květů. Příprava květů na džem nebo želé je poměrně jednoduchý úkol. V mnoha receptech se doporučuje květy (obvykle jen okvětní lístky) naložit přes noc do citrusového základu (například citronové šťávy) spolu s trochou cukru, aby se z nich získala chuť.

Poté můžete převařit vodu a přidat směs spolu s květy a povařit. Většina receptů končí přidáním pektinu, který vytvoří strukturu džemu nebo želé. Některé recepty mají další kroky, ale toto je základ, jak z květů vytvořit džem nebo želé.

Přízdoba

Použití jedlých květů jako ozdoby je poměrně jednoduché. Jakmile květy natrháte a očistíte, můžete je nakrájet jakkoli, abyste je mohli přidat jako ozdobu. Někteří lidé květy před použitím jako dezertní ozdobu cukrují.

Čaje

Použití květů k přípravě čaje je poměrně jednoduchý úkol. Jakmile máte natrhané požadované okvětní lístky nebo poupata, vložíte je do konvičky nebo jiné nádoby.

Poté do konvice přilijte vodu, která se blíží varu, dokud nebudou květy zcela ponořené. Louhujte přibližně tři minuty, plus minus nějaký čas podle toho, jak silnou chuť chcete.

Závěrečná slova

Jedlé květy se často používají do čajů, džemů, omáček, jako ozdoba, a dokonce se jedí přímo ze stonku. Mít znalostní základnu o tom, které květy jsou jedlé, vám může otevřít zcela nový svět potravin rostoucích přímo za vašimi dveřmi. Existuje mnoho různých květin, které můžete pěstovat. Využijte náš seznam a začněte sázet!


avatar

Adéla je absolventkou bakalářského studia v oboru zahradnictví a krajinářství. Její vášeň spočívá v objevování krás zemědělství jako vědy a umění.