Tajemství čokoládové liány

Někteří lidé nejsou obeznámeni s tím, že krajinářství je věda, umění a podnikání. Každá rostlina umístěná do něčího krajinářského návrhu má svůj účel, který je pečlivě promyšlen a naplánován. Správný výběr rostlin je jedním z klíčových kroků k tomu, aby krajina fungovala i z dlouhodobého hlediska.

Čokoládová liána neboli Akebia quinata je jednou z rostlin, která může sloužit jak svému krajinářskému využití, tak dotváří vzhled místa. Rostlina dodává designu texturu a barvu díky své pětilisté plazivé struktuře s květy, které vykazují krásný fialový pigment se sladkou vůní.

Pokud však není žádoucí, může být vážným problémem pro plevel, protože se rozrůstá do obrovských rozměrů, kdy bude nutná chemická ochrana.

Botanické informace

Akebia quinata z čeledi Lardixabalaceae je dřevnatá opadavá rostlina běžně známá pod názvem čokoládová liána, ale používá se také název pětilistá liána, akebia, čokoládová liána nebo rozinková liána.

Původně pochází z východní části Asie, například ze střední Číny, Japonska a Koreje. Réva byla dovezena především kvůli svému jedinečnému vzhledu, který má zřejmě pozitivní vliv na estetiku. Ve Spojených státech je nejvhodnější pro pěstování v zónách 4-8.

Čokoládová liána se skládá z pěti listů v tlumeném modrozeleném odstínu spojených štíhlým stonkem. V mládí bude mít stonek zelenou barvu, ale s přibývajícím věkem rostliny nakonec zhnědne. Vyvíjí se u ní také užitečná část rostliny zvaná úponky, což jsou upravené stonky, které slouží především k ukotvení.

Název "čokoládová liána" vznikl díky jejím květům, kdy jsou čokoládově fialové, vydávají sladkou vůni po vanilce a čokoládě a kvetou ve svazečcích. Když dozrává, vytváří dlouhé fialové ploché lusky dlouhé asi 8-9 cm s černými semeny uvnitř.

Jak pěstovat a pečovat o Akebia quinata

čokoládová réva

Stejně jako každá jiná rostlina potřebuje i tato fialově kvetoucí liána k optimálnímu růstu základní požadavky, jako je voda, sluneční světlo, výživa a relativní vlhkost vzduchu.

Nároky na sluneční světlo

Díky své plazivé a popínavé povaze tato liána snadno přežije všude sama. Nevyžaduje mnoho pozornosti a údržby a mohutně se rozrůstá. Jako všestranná liána může růst na plném slunečním světle, v polostínu i v plném stínu. V polostínu však může být její růst optimální.

Potřeba vody

Akebia roste nejlépe, když je vysazena do vlhké, ale dobře odvodněné půdy v polostínu. Kromě toho si vyvinula odolnost vůči široké škále podmínek, jako je sucho a mráz.

Použití hnojiv

Pokud jde o hnojení, nepotřebuje mnoho hnojiv, pokud má dostatek organické hmoty. Organická hmota může mít podobu hnoje, odumřelých částí rostlin a dalších zbytků na zahradě.

Požadavky na půdu

Akebia může růst na většině míst i v kyselých nebo zásaditých půdách. Co se týče půdního typu, lze k jejímu pěstování použít všechny typy půd, pokud je zajištěna dostatečná drenáž.

Rozmnožování

Při rozmnožování čokoládové liány lze použít především černá semena z plochých lusků. Je možné ji šířit ručně nebo přírodními činiteli, jako je vítr, voda a ptáci. Mezi další způsoby množení patří řízky z měkkého dřeva jako rostlinný materiál.

Také vrstvení je jednou z nejjednodušších metod množení Akebie. Lze ji provést ohnutím měkkých stonků až na úroveň země a vytvořením malého otvoru. Aplikace zakořeňovacího hormonu, například auxinu (běžně známého jako IAA nebo IBA), do malého otvoru může urychlit vývoj kořenů. Po zakořenění je stonek připraven k oddělení od mateřské rostliny.

Ve srovnání s řízky je vrstvení výhodnější, protože umožňuje stonku vyvinout kořeny, zatímco je připojen k mateřské rostlině. Rostlina má nepřetržitý přísun potravy a vody, takže je pro ni méně stresující růst a soustředění se na zakořeňování.

Použití v krajině

Protože má čokoládová liána morfologickou vlastnost popínavosti a větvení, nejlépe se uplatní jako větvená liána nebo půdní pokryv v krajině. Lze ji zakomponovat do obrub u stěn, zdí, plotů, pergol, mříží a altánů, aby zjemnila rysy zmíněných konstrukcí.

Akebie je navíc díky své všestrannosti a odolnosti vhodnou volbou pro půdní kryt. Odolá pěšímu provozu, pokud je umístěna v blízkosti cesty, a snadno se šíří, což zaručuje, že půda bude plně pokryta a lysiny nebudou problémem.

Možné škody

Navzdory výhodám použití čokoládové liány v krajině může být stejně jako každá rychle rostoucí plodina škodlivá, pokud začne růst na místech, kde je nežádoucí. Díky svému silnému a kroutícímu se stonku a úponkům může být dostatečně silná na to, aby zahubila keř, jakmile se k němu přichytí. Jak se zvětšuje, mohou jeho listy bránit pronikání slunečního světla k podkladové vegetaci.

Kontrola

Pro krajinářské účely je nutné provádět plánovaný řez, aby liána nedominovala celé krajině. Lze ji stříhat až k zemi, aby se zmladila zejména po odkvětu.

Podobně jako u některých nejrychleji rostoucích lián se při likvidaci čokoládové liány doporučuje ruční pletí, které se provádí vytrháváním rostliny. Tato metoda je však zdlouhavá a pracná, protože je třeba ji provádět často.

Na druhou stranu použití herbicidů, jako je glyfosát, může révu rychleji zahubit. Nezapomeňte si přečíst, pochopit a dodržovat pokyny k chemickým látkám, které mají být použity, abyste se vyhnuli škodlivým účinkům.

Nejčastější dotazy

Is chocolate vine perennial?

Vzhledem k tomu, že réva pokračuje v růstu i po odkvětu a plodu, je vytrvalá.

How fast does chocolate vine grow?

Při optimálních podmínkách prostředí může za rok dorůst až 6,10 m. Její rychlé šíření a růst je možný, pokud se rostlina nekontroluje nebo se do ní nezasahuje.

Is it invasive?

V některých oblastech, například od středního Atlantiku po Kentucky, je invazní. Může se vyskytovat i na místech, kde je ponechán bez zásahu k růstu.

Is it edible?

Dužina má výraznou tropickou chuť a lze ji použít k výrobě želé a šťávy, zatímco plody mají bílou vnitřní dužinu, díky níž jsou jedlé a sladké. Navzdory chuti plodů se některým nelíbí jejich slizká a špinavá struktura.


avatar
Redaktor

Ahoj, jsem Jaroslav, Zahradadecin.cz je můj web o pokojových rostlinách a zahradničení. Jsem tu proto, abych se s vámi podělil o své zkušenosti a pomohl vám mít větší úspěch a radost z pěstování rostlin.